Auping Evolve Matras | Het eerste circulaire matras ter wereld

Het eerste circulaire matras ter wereld

De Auping Evolve matras

Auping Evolve Matras | Het eerste circulaire matras ter wereld

Maak kennis met de Auping Evolve matras; het eerste volledig circulaire matras ter wereld.

Dit matras is niet alleen goed voor het milieu, het is óók heel goed voor je nachtrust. Want door het gebruik van innovatieve materialen is het matras heel zacht en ook nog eens extra lekker ventilerend. Maak kennis met de nieuwste innovaties van Auping.

Weet waar je op slaapt

Voor ons is het belangrijk te weten waar je op slaapt. Er bestaan meerdere materialen om een goede nachtrust in te vinden. Maar niet alle materialen zijn even geschikt of duurzaam. De Auping Evolve matras is samen met DSM-Niaga ontwikkeld en bestaat uit slechts 2 materialen: staal en polyester. Het bijzondere aan dit matras is dat we de onderdelen gemakkelijk uit elkaar kunnen halen. Normaal lukt dat niet zo goed, omdat de matrasonderdelen aan elkaar gelijmd worden. Wij gebruiken ‘Niaga® Adhesive’, waarmee dat wél kan. Dat klinkt misschien als een kleine verandering, maar in beddenland is dit echt een evolutie.

Wij vinden het belangrijk om zo lokaal mogelijk te produceren en om te weten waar alle ingrediënten vandaan komen. Alleen zo kan Auping garanderen dat de Auping Evolve matras volledig circulair is. De (herkomst) van de materialen hebben we vastgelegd in een 'Circularity passport'. Door het Niaga®-label aan de zijkant van de Auping Evolve Matras te scannen met een smartphone, zie je precies waar het matras van gemaakt is en hoe hij gerecycled wordt. Eerlijk en transparant. Ons circulaire matras Auping Evolve wordt geproduceerd in Nederland, in onze duurzame fabriek in Deventer.

 

Auping Evolve matras; 4 types voor ieder lichaam

Er zijn vier verschillende varianten van het Auping matrassen beschikbaar, elk met een andere zonering. Want ieder lichaam is anders, waardoor er een andere ondersteuning nodig is. Door de juiste variant te kiezen in de winkel, ligt de rug in een mooi natuurlijke houding van de nek tot aan het stuitje. Zo komt het lichaam helemaal tot rust en hersteld zich het beste tijdens de slaap.

Lees hier alles over de verschillende bodytypes.

Welke past bij u?

Vindt uw Bodytype >

Wat is circulariteit?

Recycling, upcycling, downcycling en circulariteit. Er worden veel verschillende definities gebruikt als het gaat over duurzame matrassen. Zoveel, dat als je die allemaal wilt onthouden, je daar best van wakker kunt liggen. Daarom een eenvoudige uitleg van deze materie.

Recycling is de paraplu waaronder verschillende vormen van hergebruik vallen. Upcycling is een vorm van recycling waarbij van een laagwaardig materiaal iets hoogwaardigs wordt gemaakt. Denk aan het plasticafval waarvan sportmerken sneakers maken of aan matrassen waarbij de tijk is gemaakt van ocean plastic.

Downcycling is de vorm van recycling waarbij het materiaal nog één of twee keer gebruikt wordt in een laagwaardig product. Het schuim uit de comfortlaag van matrassen wordt dan hergebruikt om er een judomat, ondertapijt of geluidsisolatie van te maken. Het is positief dat zo’n matras niet direct op de afvalstapel belandt. Echter, na een nieuw leven als mat belanden de ingrediënten van dit matras alsnog op de vuilstort. Eeuwig zonde.

Circulariteit is de hoogste vorm van recycling. Alle materialen van het product kunnen dan eindeloos opnieuw hergebruikt worden. Keer op keer kunnen ze op hetzelfde kwalitatief hoogwaardige niveau gerecycled worden. Zo blijft de cirkel gesloten, gaat er geen waarde verloren en is er geen sprake van afval. Dat is circulair. En dat begint dus al bij het ontwerp van een product. En dit is exact wat Auping doet.

Veelgestelde vragen over de Auping Evolve matras

1.  Wat is het verschil met niet circulaire matrassen?

Bij de meeste matrassen worden de onderdelen aan elkaar gelijmd, waardoor de verschillende materialen na gebruik niet meer van elkaar te scheiden zijn. Daarmee worden ze ongeschikt voor hergebruik. Bij Auping is ieder onderdeel wél onafhankelijk te scheiden, dankzij het modulaire ontwerp. Daarnaast beschikken veel matrassen over schuim. Schuim is een complexe mix van verschillende materialen dat niet op gelijkwaardig niveau herbruikbaar is. Je kan het alleen maar downcyclen. Hierdoor moeten er continu nieuwe grondstoffen aan de aarde worden onttrokken om nieuw schuim te maken. Het Auping Evolve matras beschikt enkel over materialen die continu herbruikbaar zijn voor nieuwe matrassen.

2. Slaap ik dan op een tweedehands matras?

Zeker niet. Je slaapt gegarandeerd op een nieuw matras. Voor Auping betekent volledig circulair dat de grondstoffen van ieder matras hoogwaardig kunnen worden hergebruiken en dit betekent dat deze grondstoffen ook worden hergebruikt voor nieuwe matrassen!

Alle materialen doorlopen eerst nog een proces om uiteindelijk weer een nieuw matras te vormen. Over de hygiëne hoef je je dus geen zorgen te maken.

3. Waarom is de Auping Evolve matras er slechts in 3 hardheden t.o.v. de 4 hardheden in het huidige matrassenassortiment?

De Auping Evolve matras is verkrijgbaar in soft, medium en firm.

Op basis van onderzoek is de matraskern voor het circulaire design herzien. Nieuwe kennis over BMI’s is vertaald naar een verbeterde zonering en andere draaddikte van de veren. Hierdoor heeft er een verplaatsing plaats gevonden in de te adviseren hardheden. Voor de Auping Evolve matrassen is er een aangepaste BMI-tabel ontwikkeld.

4. Wat is de levensduur van een Auping Evolve matras?

De levensduur van de Auping Evolve matrassen is vergelijkbaar met andere matrassen van Auping; 10 jaar.

5. Is er ook een gestoffeerde circulaire matras voor op de boxspring?

Op dit moment (2021) geeft Auping de prioriteit aan de matrassen, waarmee ze de meeste impact kunnen maken. Het gaat hier om alle niet-gestoffeerde matrassen (witte matrassen). Daarna zal Auping ook de rest van het matrassenassortiment circulair maken. Maar hier is nog geen tijdsplanning voor bekend

6. Hoe maakt Auping de Auping EvolveMatrassen?

Een Auping Evolve matras wordt met de hand gemaakt in de Auping fabriek in Deventer, Nederland. De pocketverenkern wordt geplaatst op een vilten bodem. Op deze kern wordt een 3D comfortlaag van polyester geplaatst. Hieromheen worden de polyester zijkanten bevestigd, zodat alles op z’n plaatst blijft. Al deze onderdelen worden aan elkaar gehecht door verwarmde Niaga®Adhesive korrels. Ten slotte wordt de matras omhult in een zachte polyester tijk.

7. Als het matras van polyester is gemaakt, ventileert het dan wel goed?

Per nacht verlies je 350 ml vocht, dat is ongeveer evenveel als een blikje frisdrank. Daarom is het belangrijk om te slapen op een goed ventilerend matras. In de Auping Evolve Matras is geen schuim gebruikt, maar een open gebreide 3D structuur van polyester, waardoor het matras optimaal ventileert. Best logisch, als je bedenkt dat schuim veel gebruikt wordt als isolatiemateriaal. Bijkomend voordeel is dat het matras ’s nachts niet broeierig aanvoelt.