Vita Talalay Latex | Meer informatie | Droomvlucht

Ontdek Vita Talalay Latex

Latex in haar puurste vorm. Dat is Vita Talalay Latex. Gebruikt voor matrassen en hoofdkussens heeft u de optimale ondersteuning én een gezonde slaapomgeving binnen handbereik.

Latex, de melkachtige vloeistof waarvan rubber wordt gemaakt komt uit de latexboom Hevea brasiliensis. Die komt oorspronkelijk uit Brazilië maar groeit tegenwoordig ook in Azië, bijvoorbeeld in Thailand, Indonesië en Maleisië. Net onder de bast van de rubberboom, stroomt de latex in een soort aders, die als een spiraal om de stam heen draaien. Men snijdt de ader in de lengte door en hangt er een bakje onder waarmee het latex wordt opgevangen. 

De melkachtige vloeistof wordt voor het talalay proces vermengd lucht en gemixed tot er een zeer luchtig schuim ontstaat. Dit schuim wordt eerst in een aluminium mal gegoten. Deze mal is van boven en van onderen voorzien van stiften. Dit zijn pennen die ervoor zorgen dat het tot schuim geslagen latex melksap van binnenuit verwarmd kan worden door hete lucht, dit noemt men het vulkanisatieproces. Echter voor dit proces wordt de Latexmal eerst nog vacuüm getrokken, waardoor het latexschuim zich egaal verdeelt over de mal. Hierna wordt het latexschuim, door stikstof bevroren naar een temperatuur van – 30° C.

Hierdoor knapt de gesloten celstructuur. Dit heeft tot voordeel dat het latexschuim over een zeer open celstructuur beschikt wat weer ten goede komt aan de veerkracht, ventilatie en comfort van het product. Het weerstandsverlies is bij Talalay latex dan ook aanzienlijk minder dan bij andere latex kernen.

Vita Talalay, duurzaam en milieuvriendelijk

Door een milieuvriendelijk mengsel van CO2 en lucht door het schuim te blazen gaat het schuim geleren, zodat tijdens het opwarmen de open-celstructuur behouden blijft en het schuim niet in elkaar zakt. Vervolgens wordt de temperatuur verhoogd tot + 115° C. Tijdens dit verwarmen rijst het latexschuim tot de gewenste hoogte van de mal. De kern wordt uit de mal gehaald, grondig gewassen, gedroogd en nagevulkaniseerd. Nu heeft de open celstructuur haar definitieve vorm bereikt. 

Het intensieve, nauwgezette Talalay productie proces geeft essentiële pluspunten. Tests hebben uitgewezen dat er maar een terugval van stramheid is van 11%, na 10 jaar belasting. Door de open celstructuur is het Talalay latex aanzienlijk koeler als de traditionele Latexsoorten; het ventilerend vermogen veel hoger en het weerstandsverlies minder tijdens de levensduur.

Kortom: Vita Talalay latex is een materiaal met een uitstekende elasticiteit, en een unieke open-celstructuur waardoor het ventilerend, comfortabel en duurzaam is.

Meest gestelde vragen over Vita Talalay Origins® Latex

Sinds 2022 is de Auping Elite matras van Auping voorzien van Vita Talalay Origins® Latex.

Wat dit precies is leggen wij u graag uit aan de hand van veelgestelde vragen die wij in de beddenwinkel tegen zijn gekomen.

Waar komt Vita Talalay Origins® vandaan?

Vita Talalay is de leverancier van Vita Talalay Origins®. Dit unieke natuurproduct wordt met veel zorg en op duurzame wijze in Guatemala gewonnen uit het sap van de Braziliaanse rubberboom Hevea Brasiliensis. Vervolgens wordt het verwerkt in de groene fabriek van RadioFoam in Maastricht.

Waar komt de naam Talalay vandaan?

Vita Talalay Latex is vernoemd naar uitvinder Joseph Talalay. Hij ontdekte rond 1943 dat er een paar nadelen kleefden aan latex en bedacht een complex productieproces waarbij de latex tot wel 30% koeler en meer luchtdoorlatend werd. Uiteindelijk heeft de familie Talalay meer dan 60 patenten in en buiten de VS op haar naam staan.

Waarom krijgen alleen de Maestro en Vivo matrassen deze comfortlaag?

De Maestro en Vivo zijn de premiummatrassen van Auping. Om deze matrassen nog beter te onderscheiden als kwaliteitsmatras is de comfortlaag vervangen door een groener alternatief. 

Waarom past Vita Talalay Origins® binnen onze duurzaamheidsvisie?

Bij Auping geloven we in de kracht van de circulaire economie, waarbij de hoeveelheid afval is geminimaliseerd en producten en grondstoffen zoveel en zo vaak mogelijk worden hergebruikt. Het duurzaamheidsbeleid van Auping is gefundeerd op drie pilaren: circulariteit, energiezuinigheid en lokale verbondenheid. De verrijking van de Elite matras met de duurzame Vita Talalay Origins® comfortlaag, sluit dan ook perfect aan bij de circulaire visie van Auping én bij onze missie om duurzame matrassen te leveren van de hoogste kwaliteit. Zo kunnen wij zeggen dat we ons best doen voor een gezonde nachtrust én een gezonde aarde.

Wat houdt het FSC-certificaat in?

Vita Talalay Origins® weet waar de latex vandaan komt, er is sprake van een transparante keten. De latex is te traceren tot aan de plantages. De certificeringsinstantie van Rainforest Alliance neemt verantwoordelijkheid voor deze plantages, de leefomgeving van de dieren en de werkomstandigheden van de boeren. Zo zorgen ze ervoor dat er geen regenwouden (illegaal) gekapt worden en beschermen zij de natuurlijke leefomgeving van de luiaard. De rubbermelk – afkomstig van deze plantages – zijn daarom FSC®- gecertificeerd.

Wat houdt het Cradle to Cradle certificaat in?

Het uitgangspunt van de Cradle to Cradle-filosofie is dat elke grondstof en elk materiaal volledig hergebruikt kan worden in een ander product. Zo heeft Vita Talalay Origins® een gepatenteerde receptuur zonder schadelijke toevoegingen, waarbij het materiaal na gebruik gerecycled kan worden. Vita Talalay Origins® wordt geproduceerd in een CO2 neutrale productie waarbij 100% groene energie wordt gebruikt.

Is Vita Talalay Origins® vegan?

Ja

Wat is het verschil tussen Vita Talalay en Vita Talalay Origins®?

Vita Talalay is de leverancier van onder andere Vita Talalay Origins®. Vita Talalay Origins® is de enige latex die zowel Cradle to Cradle Gold als FSC® gecertificeerd is.

Wat is het percentage aan natuurlijke latex?

Vita Talalay Origins® is bestaat voor 97% uit natuurlatex. De resterende 3% zij natuurlijke restanten zoals zeep en ammoniak die noodzakelijk zijn om er latexschuim van te maken. Het product bevat geen synthetische componenten.

Is het comfort anders/beter ter vergelijking met bijvoorbeeld de Pura latex?

De Vita Talalay Origins® komt zeer goed uit de roltest; het hoogte- en hardheidsverlies is nihil. De comfortbeleving van een latex comfortlaag is subjectief. Sommigen geven aan duidelijk een verschil te voelen, anderen juist niet.

Gaat Vita Talalay Origins® langer mee dan Pura latex?

Nee. Afhankelijk van factoren zoals gebruiksintentie, lichaamsgewicht en transpiratie schommelt de levenscyclus van matrassen, en met name van de bovenlagen.

Is de hardheid van de Auping matrassen veranderd?

Nee. De productaanpassing naar Vita Talalay Origins® heeft geen invloed op de totale hardheid van de matrassen.

Waar komt de bijzondere geur vandaan?

Dit is de typische geur van natuurlijk latex. Deze natuurlatex is nieuw geproduceerd en ruikt daarom iets. Deze geur verdwijnt langzamerhand, net zoals bij een nieuwe auto. Mocht je de geur als zeer onaangenaam beschouwen, dan is het aan te bevelen om de matras uit de plastic verpakking te halen en een aantal dagen te ‘luchten’ voor gebruik.

Welke aanbieders gebruiken nog meer Vita Talalay Origins®?

Auping is de enige beddenfabrikant In Nederland, België en Denemarken die gebruik maakt van Vita Talalay Origins®.
Vita talalay Latex vindt u ook terug in de latex kussens van Ducky Dons en AM Products.