Feit of Fabel

Feit of Fabel

DE WAARHEID OVER MATRASSEN

Feit of fabel | Matrassen feiten op tafel

In uw zoektocht online is een vraag belangrijk. Is de informatie feit of fabel?

U bent opzoek naar een nieuw bed, een nieuw matras of een nieuw kussen. Uw zoektocht begint uiteraard online. Vanuit uw luie stoel browsed u rustig tussen verschillende websites en merken. Maar daar stuit u op de eerste uitdaging. Heeft uw oude matras zijn beste tijd gehad en waar doet u goed aan om deze te vervangen. Bent u eigenlijk wel op zoek naar een nieuw exemplaar? En wat zoekt u dan in dit nieuwe matras?

U leest zich beter in in verschillende producten maar er ontstaan tegenstrijdigheden Zo zijn er bronnen die beweren dat een dure matras gelijk is aan een goede matras, dat een harde matras beter is dan een zachte matras, dat een ergonomische matras dé oplossing is voor rugpatiënten. En ga zo maar een tijdje door.

Maar welke van deze zaken zijn nu effectief waar, en welke zijn fabeltjes?


Fabel: “Een dure matras is een goede matras”

Of een matras goed of slecht is, heeft niets te maken met de prijs, maar wel met de mate van comfort deze u biedt en haar gemiddelde levensduur.

Een goede matras onderscheidt zich van een standaard matras door onder meer rekening te houden met een aantal onderdelen. Zo zijn uw lichaamsbouw, uw gewichtsverdeling en uw slaaphouding allemaal van invloed op de mate van comfort. Al deze onderdelen vatten we samen onder een persoonlijk indrukkingsprofiel.

Om u ervan te verzekeren dat u met de juiste matras voor uw lichaam naar huis gaat lopen wij graag met u een rondje door onze winkel. Door samen te werken met diverse grote topmerken van Nederlandse bodem en van de internationale markt kunnen we u vele opties laten zien er ervaren. Onze adviseur loopt altijd met u mee. En wanneer u wilt proef liggen dan kan dit.

Deze rondleiding door onze winkel is gelijk een goede indicatie voor uw persoonlijke voorkeur en indrukkingsprofiel. Door de juiste onderdelen en wensen op elkaar af te stemmen. bepaalt u samen met onze adviseur welke matras samenstelling voor u het meest geschikt is.

A La Carte Slaap Scan

Een andere mogelijkheid is de Kreamat a la Carte Scan.

Deze Scan van berekent onder meer welke ondersteuning u nodig heeft ter hoogte van uw schouders, taille en heup, en vertaalt deze berekening achteraf in uw unieke, ergonomische matras op maat.


Feit: “Een matras gaat gemiddeld 10 jaar mee”

Er staat voor dit statement een feit, maar dit is niet zo gemakkelijk. Het gaat hier namelijk over een gemiddelde. Maar we kunnen wel onze ervaring laten spreken.

Hoe lang uw matras mee gaat hangt af van allerlei factoren. Is de matras bijvoorbeeld wel aangepast aan uw lichaamsbouw en gewichtsverdeling? Een te zachte matras zal de comfort materialen te zwaar belasten, wat de levensduur sterk verkort. Een te harde matras gaat langer mee, maar is uiteraard niet altijd ergonomisch en comfortabel. Ook de kwaliteit van de comfort materialen speelt een belangrijke rol bij de afvoer van lichaamswarmte en vocht.

Transpireert u veel tijdens uw slaap of is dit gemiddeld? Dit kan van grote invloed zijn op de levensduur van het matras aangezien zweet een sterke negatieve invloed heeft op de levensduur van de comfort materialen. Zodra deze aangetast raken merken we dat het comfort van de matras achteruit gaat en die binnen de kortste keren niet meer voldoet.

Levensduur matras verlengen?

Uiteraard wilt u uw matras zo lang mogelijk mee laten gaan. Dit kan door een aantal eenvoudige tips te volgen.

Zo helpt het om het matras dagelijks goed te laten luchten. Sla het bed open en laat indien mogelijk het raam op een kiertje staan. Zo kan de matras goed drogen en blijft hij langer fris. Daarnaast is het gebruik van een goede matrasbeschermer altijd aangeraden. Een molton zorgt er voor dat de hoeveelheid vocht in uw matras beperkt blijft. Dit houdt ook de hoeveelheid huisstofmijten die zich in en op uw matras verblijven binnen de perken. Vergeet ook niet regelmatig uw bedtextiel te wassen en te verschonen.

Er zit geen ‘houdbaarheidsdatum’ op uw matras, maar we geven wel advies wat betreft de vervang periode.

Wanneer u merkt dat uw matras onvoldoende ondersteuning biedt, of er on-hygiënisch uit gaat zien is het tijd om na te denken over een nieuw matras. Het komt helaas vaak genoeg voor dat onze winkelbezoekers wachten tot er klachten ontstaan, alvorens naar de winkel te komen voor een nieuwe matras. Het gevolg is onnodig lang doorslapen op een verkeerde ondersteuning, meer risico op allergische klachten of in de ergste gevallen dagelijks pijn in het lichaam. Zodra u dus merkt dat het matras niet meer voldoet is het zaak om zo snel mogelijk over te gaan tot de aankoop van een nieuw exemplaar.


Fabel: “Een ergonomische matras lost rugklachten op”

Helaas bestaat er geen matras die uw rugklachten als bij wonder wegneemt. Er is dus niet één wondermatras.

Maar er zijn wel veel mogelijkheden, en voor iedereen is er een andere oplossing beschikbaar. U vraagt zich misschien af waarom u zou moeten investeren in een ergonomische matras? Hier hebben we wél een passend antwoord op.

Omdat deze uw tussenwervelschijven ‘s nachts optimaal herstelt en de nodige ondersteuning biedt aan uw rug, schouders en heupen tijdens uw slaap, en u op deze manier ernstige rugklachten kan voorkomen of beperken. Een ergonomische matras voorkomt daarnaast ook dat u ‘s nachts in een kruiphouding aanneemt en dat u uw rug en nek hierdoor schade toebrengt, waardoor u de volgende dag met hoofdpijn, nekpijn of een stijve rug uit bed stapt.

De enige voorwaarde is hier wel dat u overdag ook zo goed mogelijk een ergonomische houding aanneemt en uw rug niet te zwaar belast. Een ergonomische matras is immers geen wondermiddel, en zal in die zin dus niet volledig de schade aan uw rug kunnen herstellen die u zich overdag zelf zou toebrengen.

Bezoek een slaapspecialist

Kom u oriënteren bij een vakkundige slaapspecialist. Die heeft verstand van matrassen en uw lichaam.

Wij verkopen onze matrassen niet via een webshop. Wel kunt u ons complete assortiment online vinden. Op deze manier kunt u rustig verder met oriënteren. Maar voor goed passend advies nodigen wij u graag uit in een van onze beddenwinkels. Alleen dan bent u verzekerd van een goed matras passend bij uw lichaam.