Paardenhaar in matras | Vakkundig advies | Droomvlucht Slaapcomfort

Ventilerend en droog

Ontdek paardenhaar in matrassen

Paardenhaar in matras | Vakkundig advies over natuurlijke materialen

Een matras of topdek matras kan met verschillende materialen worden samengesteld. Wanneer natuurlijke producten en natuurlijk materiaal centraal staat is Paardenhaar niet weg te denken uit de opbouw.

Al sinds de middeleeuwen wordt paardenhaar in matrassen gebruikt. Gezien de status van paarden en de kostprijs van dit product was het echter alleen weg gelegd voor de adel en koninklijke familie. De paardenharen werden verwerkt als comfortlaag in matrassen of een opleg dek. Het zorgt voor extra ventilatie en voelt luxe aan. Het is ook een luxe materiaal, en slaapt hierdoor zeer aangenaam en comfortabel. Nog niet heel lang zijn paardenharen mainstream geworden, en zien we steeds vaker paardenhaar in matrassen.

Waarom paardenhaar in matras

We vinden paardenhaar in matrassen omdat het een zuiver en natuurlijk materiaal is. De haren zijn veerkrachtig, soepel (na behandeling), duurzaam en zeer goed in het reguleren van vocht en warmte. Het gebruik van haren is misschien niet zo vreemd. We kennen immers allemaal het comfort van wol in onze dekbedden. Ook wol is een haarsoort en hierdoor dus zeer goed in vochtopname. De holle kern van de haren kunnen vocht, en hiermee warmte, snel afvoeren. Hierdoor wordt het matras of dekbed snel droog en krijgen schimmels en huisstofmijt geen kans. Daarom zien we paardenhaar veel terug in matrassen en topdek matrassen. 

Bewerking van paardenhaar in matrassen

Een paardenhaar wordt nooit direct vanaf het dier in het matras gestopt. Deze moet namelijk eerst worden behandeld voordat het in matrassen kan worden gebruikt.

Bij de productie worden de haren gesponnen en gekruld. Daarna volgt een langdurig stoomproces om de verkracht te vergroten. De warmte en vocht laten de vezels van de haren uitzetten en zorgt er voor dat deze beter te vormen zijn. Door deze behandeling worden de natuurlijke kwaliteiten van het paardenhaar vergroot en ontstaat er een elastisch en veerkrachtig comfort materiaal.

Optimale structuur

Een van de beste en natuurlijke materialen voor een matras of topdekmatras is paardenhaar. Doordat de paardenhaar hol van binnen is, kan er een luchtstroom doorheen. En dit zorgt voor een optimale ventilatie. Daarnaast geeft de holle structuur van paardenhaar een matras een flexibel en comfortabel gevoel. En blijft de matras altijd droog, zomer en winter.

Paardenhaar in matras gezond?

Paardenhaar is beter voor de gezondheid?

Paardenhaar wordt nu al vele jaren in diverse producten gebruikt. En de ervaringen zijn zeer positief.

Het grote ademende vermogen zorgt er voor dat u zowel in de zomer als de winter een comfortabel en droog slaapklimaat heeft. Het is dus uitermate geschikt voor mensen die veel transpireren. Doordat het matras vocht snel opneemt, afvoert en opdroogt is het niet interessant voor schimmels en huisstofmijt. Dit maakt het product gelijk anti-allergisch. Voor mensen die gevoelig zijn voor huisstofmijt, schadelijke stoffen (lees synthetisch materiaal) of last hebben van huidproblemen is paardenhaar ook ideaal. Het droge klimaat van een paardenhaar matras biedt minder kans op alergische reacties en is dus met recht 'gezond' te noemen.

DE VOORDELEN VAN PAARDENHAAR MATRASSEN OP EEN RIJ:

  • Paardenhaar zorgt voor een constant klimaat. Zowel in de zomer als in de winter is het comfortabel
  • Paardenhaar heet uitmuntende ventilatie en creëert hierdoor een constante temperatuur.
  • Paardenhaar voorkomt overmatig transpireren, klamheid en een koud gevoel.
  • Paardenhaar verlaagt luchtvochtigheid in de matras.
  • Paardenhaar regelt uw lichaamstemperatuur terwijl u slaapt . Dit zorgt voor een betere en diepere nachtrust.
  • Paardenhaar voorkomt huisstofmijt, schimmel en vocht in uw bed. En dit biedt een gezonde oplossing voor overgevoeligheidsreacties, gezondheidsklachten en allergie of astma.